Citronmelisse (Melissa officinalis)


Citronmelisse (Melissa officinalis)

Citronmelisse blev for over 2.000 år siden brugt af de gamle grækere, og var helliget gudinden Diana. Den romerske botaniker og mediciner Plinius, bemærkede citronmelissens smerte-, og krampestillende og sårhelende effekt, og anbefalede den ved tandpine , astma og sår. Urtemedicinere har gennem århundrede fastslået dens evne til at dæmpe melankoli og vore dages aromaterapeuter bruger den til at mildne depressioner. Den bruges også som duft i kosmetiske produkter og parfumer.

Duft: Frisk, urte- og citrusagtig, let sødlig

Fysisk:

Citronmelisse sænker blodtrykket på grund af dens evne til at udvide blodkarrene og er et godt middel mod chok, da den også dæmper hjertebanken og hyperventilation.
Beroliger åndedrættet og nervøs fordøjelse, og er er god mod fordøjelsesbesvær og kvalme
Lindrer menstruationssmerter og afhjælper svag menstruation. Styrker livmoderen
Melisse er et antihistamin og kan afhjælpe hud- og luftvejsallergier
Kan hjælpe mod svampeinfektioner og eksem
Kan afhjælpe forkølelse og kronisk hoste, og virker kølende ved feber
Beroligende ved migræne og hovedpine
Dens antihistamin egenskaber gør den god mod allergi, herunder astma, da den afhjælper åndedrætsbesvær

Psykisk:

Dulmer nerverne, fordriver ængstelse og højner humøret.
Fordriver tungsind og sorg og modvirker hysteri.
Effektivt middel mod depressioner, især ved sensitive personer som har svært ved at konfrontere årsagen til deres depression. De vil hellere lide i stilhed, end udstille deres utilfredshed og er utilbøjelige til at søge forandring.
Citronmelisse er den mest effektive olie ved nervøs depression og frygt

Spirituelt:

Citronmelisse kan nå de dybeste lag af psyken, det følelsesmæssige “indre barn”. Den hjælper den os med at genopbygge klarsyn og tryghed i den forvirrede sjæl. Hjælper med at håndtere karma fra tidligere liv.

Bemærk:

Olien er ofte fortyndet med citron olie. Den skal være meget dyr for at være ægte, da planten giver et meget lille udbytte af rene æteriske olier. Bør undgås under graviditet, da den afbalancere menstruationscyklussen.

Leave a comment