Arnika (arnica montana)

Arnika

Beskrivelse

Arnika montana er en urt, der har været anvendt fra de ældste tider for at helbrede sår. Allerede i det 16. århundrede har denne urt har været brugt i Nordamerika, Tyskland og Rusland på grund af dets anti-inflammatoriske og beroligende virkninger. Den bør ikke forveksles med Arnica Chamissonis, hvilket ikke er en lægeplante, men en dekorativt én.

De aktive forbindelser i arnika er dens æteriske olier, carotenoider, flavornoider og triterpen alkohol. Dens rødder indeholder flygtig olie (0,5 – 1,5 procent), kaffesyre, inulin, thymol, og saccharose.

Arnika har antiseptisk, anti-inflammatorisk, antibakteriel, decongestiv og svampedræbende egenskaber. Den stimulerer også dannelsen af ​​granulære væv og således fremskynde helingsprocessen i sår. Den eliminerer mikroorganismer og forhindrer bakterier og patogene svampe i at formere.

Arnikas blomster bruges til behandling af bleg ansigtshud, teint, sår, skrammer og forbrændinger. Det skal imidlertid bemærkes, at Arnika blomster er ikke ufarlige, fordi arnikatinktur kan virke irriterende, når det påføres lokalt på huden eller internt i små doser kan den fremkalde gastroenteritis eller lammelse af centralnervesystemet. Andre medicinske anvendelser af denne urt indebærer behandling af blå mærker, forskydninger, bakterieinfektioner, hudkræft, bronkitis, tonsillitis, pharyngitis, influenza, lunge virosis, blærebetændelse, nefritis, nyre infektioner, koronare utilstrækkelighederne, hypertension, brystplade angina, cerebral trauma, hovedpine , parese, semiparesis, søvnløshed, hjertebanken, mareridt, nat rædsler, moralske depressioner, neuroser, hysteri etc.

Blandingerne fra arnika er som følger:

Tinktur – anbefales i tilfælde af traumer, forstuvninger, og sår ved at anvende en ising på det berørte område. Internt er arnikatinktur administreres i 3-4 doser dagligt. Den sædvanlige dosis består af en spiseske fortyndet i cirka 100 ml vand. Det anbefales også ved behandling af åndedrætsbesvær ved at udfylde den antibiotiske virkning anbefalet af lægen. Mange tilfredsstillende resultater opnås i tilfælde af dårlig sundhedstilstand og også i behandling urin renale sygdomme. Ved behandling halsinfektioner, gurgle med arnika anbefales. En til to spiseskefulde arnika opløses i et halvt glas vand og forsigtighed bør anvendes til ikke sluge blandingen. Tinkturen kan også bruges af de personer, der er meget følsomme for kulde til energisk gnide deres fødder der er følelsesløse af kulde eller komme på brystet. En salve af kamille er normalt anvendes på de gnides pletter.

Advarsel! Arnika tinktur er giftigt, hvis mere end 30 dråber administreres på samme dag. Over dosering af arnika er meget farligt, hvilket fører til fordøjelsesproblemer, kvalme og endda diarré. For børn yngre end 7 år gamle kan arnika kan kun administreres under lægelig overvågning.

Olie – det fremstilles på følgende måde:

en håndfuld Arnika blomster knuses og anbringes derefter i en krukke, oven på hvilket 200 ml græskar eller sojaolie hældes. Blandingen henstår i to uger til opvarmning i solen, og er klar efter det.

Pulver – er fremstillet af tørre arnika blomst ved slibe dem med en elektrisk kværn og derefter fremkommer et hvidt pulver. Fra dette et hvidt pulver afgives en stærk parfumeret lugt hvoraf der kun anvendes en meget lille mængde fire gange om dagen.

Salver er baseret på arnika og sort Bryony – har de samme egenskaber som de øvrige produkter, der indeholder arnika. Arnika cremer er kendt for deres evne til behandling af acne.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: